Sammanfattning av 2013

Då får jag väl ta mig i kragen och berätta lite om hur det gick senaste säsongen.

Ca 1800 kg äpplen från närområdet plockades och togs hem till musteriet, resultatet blev ca 900 l äppelmust. Ungefär 120 l av detta har jag jäst till cider och den verkar så här dags i processen lovande. Framtiden vår utvisa om det blev rätt blandning eller inte.

Intresset för min must och mitt musteri har varit större än nånsin och det sporrar mig till att bli färdig så jag kan komma ut på marknaden. Hela 2 studiebesök har jag haft, ett långväga som jag har nämnt tidigare och ett mer lokalt med ett tjugotal kockar och köksor från kommunens skolkök. Eftersom kockarna dök upp i november på väg till ett julbord hade jag chansat på att jag skulle kunna lagra 30 kg äpplen för att kunna visa hur processen funkar, och det gick. 3 eller 4 äpplen hade blivit dåliga på ungefär 1½ månad!

Nu till lite bilder;

Jag kände att jag behövde tillverka nya pressplattor då de gamla började se lite risiga ut. En vän till mig hyvlade till lister i Bok, 5 mm tjocka och 15 och 40 mm tjocka. De tjocka listerna las ner i en ram med distanser för att få rätt inbördes avstånd:

På dessa lades de smala listerna ner  med en smal list på högkant mellan varje liggande list för att få rätt avstånd här:

Sedan borrades det drygt 90 hål och sedan skruvade jag i 10 mm långa rostfria skruvar i hålen för att hålla ihop listerna. Totalt gjorde jag 6 plattor och det tog 45-55 minuter per platta. Tur att man tycker om sin hobby…

 

När det närmade sig uppstart skurades golven i både musteriet och på lagret grundligt. En 20 cm lång skurborste fästes på ett kvastskaft och sedan gick jag lös på det 70 kvadratmeter stora golvet…Rent blev det!

Som jag skrev innan så plockades det mängder med äpplen i år. Hos en trevlig man vars trädgård bestod av resterna från en äppelodling med ett trettiotal kvarvarande träd plockades ca 600 kg! Träbackarna fick jag av mannen då han inte hade behov av dem längre!

Mer äpplen plockades på andra ställen och några plockade till och med sina egna äpplen och lämnade in dem till mig i utbyte mot lite must.

När det var dags att köra den stora pressningen med ca 1000 kg tog jag hjälp av släkten. Min lillebror och vår morbror körde 15 mil för att slita en hel dag i musteriet! Kvarnen har en kapacitet på ca 200 kg i timmen och är den del i kedjan som är långsammast och hämmar produktionen mest. Halva tiden stod jag och väntade på att den skulle spotta ut mer äpplen så jag kunde fylla pressen! Med en bättre kvarn skulle vi nog kunna minst dubbla kapaciteten så det lär bli en hel del förbättringar där nästa säsong. Det vi inte får glömma när jag nu klagar på kvarnen är att den har kostat totalt ca 200kr och är byggd av delar från en gammal mangel, skärbrädor från ett storkök, motor från en pallinplastarmaskin och underredet från gammal skrivbordsstol!

Den nya pastöriserings och påfyllningsanläggningen är nog ändå kronan på verket. Det är i alla fall den mest avancerade prylen jag har i musteriet. Min storebror tillverkade en styrbox med temperaturreglering av pastöriseringsdelen och noggrann styrning av påfyllningstakt och mängd. Påfyllningsmunstycket fick vi tillverkat hos hans svåger som har en mekanisk verkstad i USA. Denna ”mackapär” är nog också den dyraste i musteriet med ca 3000 kr. Med en kapacitet på ca 100 l/h i nuvarande effektläge, 9kw och ca 200 l/h när jag uppdaterar huvudsäkringen så vi kan köra den på full effekt, 18kw, är den ändå väldigt prisvärd. Motsvarande maskin med kapacitet på ca 90 l/h kostar ca 12000 och då är det bara pastörisering, påfyllningen tillkommer.

Nu planerar jag vidare inför nästa säsong och hoppas att jag i alla fall inte ska producera mindre än i år.

Gott nytt äppelår!

/Samuel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *